Duitse Wad

Donderdagavond 2 mei t/m zondag 12 mei 2019

Dit jaar gaan we al vroeg in mei op pad voor  een 10-daagse verkenningstocht op het Duitse Wad. Vorig jaar was de tocht, die weliswaar iets later in mei werd gehouden, een groot succes.  De reden dat we dit jaar zo vroeg gaan heeft te maken met het meest gunstige springtij van het voorjaar en er niet tijdens feestdagen te zijn. De eilanden zijn tijdens feestdagen afgeladen vol en zo ook de havens.

Van West naar Oost wordt het Wad steeds ondieper. Bij Texel en Terschelling is het water diep terwijl de Deense Wadden volledig droog vallen. Het Duitse Wad is daardoor ook een stuk ondieper dan het Nederlandse Wad en dat betekent dat er minder tijd is om van de ene plek naar de andere te varen omdat de wantijen “droger” vallen. Dat is een beperking die maakt dat er meer tijd nodig is om een uitgebreidere tocht te kunnen organiseren. Het ondiepere Duitse Wad maakt ook dat er alleen schepen meekunnen met beperkte diepgang. Wij stellen de grens bij 1 meter diepgang. De tijdsvensters om de wantijen over te komen worden anders erg krap en ook in een aantal havens zijn de mogelijkheden beperkt qua diepgang.

Dit jaar vertrekken we op donderdagavond (waarschijnlijk na een gezamenlijk diner) richting het eerste wantij. Daar gaan we voor anker, of vallen we droog om de volgende dag zoveel mogelijk wantijen te passeren en dus afstand af te leggen.  Daarna kunnen we rond zwerven zoveel als we willen en zullen we rekening houdend met weer, wind en getij zowel eilanden aandoen als havens op de vaste wal. Het enige wat we daarbij zelf in de hand hebben is de mogelijkheid om te genieten van alles wat de tocht ons te bieden heeft en van elkaar. Over dit laatste maken wij ons in ieder geval geen zorgen.

Als er vragen zijn neem dan gerust contact met ons op middels het contactformulier.