De flottieljes

 

Voor wie?

Wij organiseren waddenflottieljes voor mensen die graag ervaring op willen doen met varen op het Wad.
Op een rustige en gecontroleerde manier samen genieten van het varen en het ‘zijn’ op het Wad. We maken kennis met droogvallen, varen met getijden, stroming en ankeren.

Het delen van kennis en ervaring gecombineerd met een ontspannen en gezellig samen zijn is de rode draad in onze waddenflottieljes.

Het concept

Wij organiseren flottieljes  voor ons plezier en om onze kennis en ervaring te delen. Commerciële belangen zijn er niet.  Deelname is kosteloos. De kosten van gezamenlijke maaltijden worden gedeeld, drankjes en eventueel havengeld betaalt iedereen voor zich.  De gezamenlijke maaltijden zijn zoveel mogelijk een vast onderdeel van de flottieljes. Plezier, gezelligheid en een ontspannen sfeer spelen een belangrijke rol.

De Flottieljes

We proberen elk jaar in elk geval 2 korte flottieljes te organiseren van 3 dagen voor minder ervaren zeilers en voor iedereen die het gewoon gezellig vindt om met elkaar een weekend op het wad door te brengen. Deze flottieljes vinden meestal in het voor- en naseizoen plaats. Daarnaast  zijn er flottielje van ongeveer een week waarbij we meerdere bestemmingen aan doen. Deze flottieljes zijn met name geschikt voor de iets meer ervaren zeilers. Voor alle flottieljes geldt dat er alleen boten mee kunnen doen met een beperkte diepgang en het liefst boten die droog kunnen vallen.
De bestemming wordt van te voren vastgesteld maar uiteindelijk door de weersomstandigheden bepaald, met andere woorden ons doel is een streven maar kan tot op de dag van vertrek nog veranderen.

Hoe gaat het in z’n werk

Als u graag mee wilt varen in een van onze flottieljes meldt u zich aan via het formulier op deze website. Naar aanleiding daarvan krijgt u een reactie. Als uw schip aan de voorwaarden voor de desbetreffende flottielje voldoet en hij is nog niet vol dan wordt uw deelname bevestigt. Ongeveer 2 a 3 weken van te voren is er een kennismakingsavond, als u zich daarvoor heeft opgegeven ontvangt u een uitnodiging. Tussendoor kan er eventueel per email nog informatie worden verstrekt.  Ongeveer 3 dagen voor het vertrek volgt een GO of NOGO  op de homepage van deze website. Ondertussen zorgt u ervoor dat uw boot uiterlijk de dag voor vertrek in Jachthaven Lauwersmeer te Oostmahorn aanwezig is. Of we werkelijk kunnen vertrekken en waarnaar toe wordt bij het palaver op de ochtend van vertrek duidelijk. Als voor u de omstandigheden veranderen, wat natuurlijk altijd mogelijk is, en u besluit alsnog om niet deel te nemen, vragen we u ons dat zo snel mogelijk te laten weten zodat iemand anders wellicht  uw plaats in kan nemen. Het aantal deelnemers is namelijk beperkt.

Welke schepen kunnen meevaren

Omdat het doelgebied in eerste instantie het Oostelijk Wad is kunnen alleen schepen met geringere diepgang aansluiten. Wij denken aan schepen tot ongeveer 1.15 m. diepgang. Ook moet het mogelijk zijn om droog te  vallen. De grootte van de groep heeft steeds een maximum, op deze website in het onderdeel agenda wordt bij de desbetreffende flottielje aangegeven of er nog schepen mee kunnen.

Waar vandaan gaan we varen

De thuishaven is de haven van Jachthaven Lauwersmeer te Oostmahorn. Dit is in principe het begin en het eindpunt, ook houden we in het restaurant “Het Raadsel van de Wadden” de palavers.